3 Lip

Wyjście od kuchni, czyli o tym, czemu obsługa kelnerska jest taka ważna

Jeśli zastanawiasz się, ile prawdy jest w stwierdzeniu, że dobra kuchnia to nie wszystko, jeśli chodzi o restauracje, to koniecznie przeczytaj ten tekst.

Gdy decydujemy się na wyjście do restauracji

Bywa, że okoliczności skłaniają nas do opuszczenia domowej kuchni i przeglądu okolicznych lokali gastronomicznych, celem znalezienia restauracji spełniającej nasze kryteria. Czasem przyczyną takich poszukiwań jest planowanie randki z ukochaną czy świętowania sukcesów wśród przyjaciół, innym razem jest to decyzja podyktowana zwykłym lenistwem lub potrzebą odpoczynku od wiszenia nad garnkiem gotującej się strawy. Wybierając się do restauracji, szukamy klimatycznego miejsca z dobrym jedzeniem, najchętniej w cenie, która niezbyt boleśnie uszczupli nasz budżet. Jednak, o ile nie silimy się na dogłębne badania godne redakcji pisma o tematyce kulinarnej, istnieje sfera, w której nie sprawdzamy jakości danego lokalu, dopóki nie przejdziemy przez jego drzwi. Mianowicie jest to zapomniana, choć również istotna, obsługa kelnerska.

Obsługa kelnerska jest kluczowa

Czemu obsługa kelnerska jest tak kluczowa? Większość ludzi, wybierając się do knajpy, nie zastanawia się nawet nad tym, czy będzie musiała podejść do lady i złożyć zamówienie, czy też podejdzie do nich uśmiechnięty kelner, z notatnikiem w dłoni. W części jadłodajni można zauważyć klientów rozglądających się niepewnie z wyciągniętym portfelem, nie wiedzących jak powinni postąpić. Dopiero, gdy znajdziemy się na ich miejscu, zauważamy jak istotny w restauracji jest kelner. Bez niego zagubieni kręcimy się w nieznanej knajpce. Można wręcz powiedzieć, że, podczas gdy obecność kelnerów traktowana jest jak naturalny element wizyty w restauracji, ich nieobecność odbija się na komforcie klientów. Każdy wie, co robić, gdy przy restauracyjnym stoliku pojawia się chętny do pomocy pracownik, ale, gdy nigdzie go nie widzimy, zdezorientowani zaczynamy zastanawiać się, czy zaraz się zjawi, czy też powinniśmy udać się do kontuaru i złożyć zamówienie. Szukamy wtedy sposobu, by uchronić się przed jakiegoś rodzaju żenującym faux pas, które niechybnie popełnimy, jeżeli wybierzemy niewłaściwie. Głupio jest przecież siedzieć godzinę w lokalu, licząc na przybycie kelnera, jeżeli powinniśmy po prostu podejść i zamówić wybrane dania.

Dodaj komentarz